Intre Doua Idealuri (16)
Cristache Gheorghiu

 

Se spune că furtul e vechi de când lumea. Care lume? Lumea omului religios, adică după apariția minciunii. Iată o dovadă probând că spiritul de echitate este nu numai mai vechi, dar și natural. O specie de maimuțe foarte comunicative, mari amatoare de castraveți și mai ales de banane, au fost puse să facă diferite munci, după care au fost recompensate fie cu castraveți, fie cu banane, toate în mod egal. La un moment dat, pentru aceeași muncă unele maimuțe au primit castraveți, iar altele banane. Cele ce au primit castraveți au refuzat să-i mănânce, deși în mod normal le plăceau. Nu numai spiritul de echitate este evident, dar și puterea de sacrificiu, pentru a demonstra dorința de respectare a unui principiu. Iată deci că echitatea nu este un produs al culturii, ci invers: civilizația a introdus inechitatea.
Revenind la impozitul pe profit, este evident că se pot găsi soluții mai rezonabile și, cu certitudine, ele vor apărea. Iată una în primă instanță:
– un impozit de bază pentru orice persoană matură, impozit justificat de cheltuielile statului legate de simpla existență a individului, și
– un impozit diferențiat pe proprietatea de teren, diferențiat pentru că poziția terenului implică cheltuieli diferite de la sat la oraș, de la centru la periferie etc.
Astfel, fiecare ar trebui să plătească în conformitate cu ceea ce societatea cheltuiește pentru el, iar oamenii
n-ar mai trebui să mintă. Impozitul diferențiat pe teren, și nu pe clădire, ar obliga proprietarul să-l valorifice potrivit poziției. Va fi interesul lui să construiască clădiri cu atât mai înalte și/sau pretențioase, cu cât terenul este impozitat la cote mai înalte. Cât despre achitarea impozitului, statul nu ar mai avea nevoie de o armată de birocrați, dar va trebui să ofere locuri de muncă pentru cei ce nu sunt capabili să-și găsească singuri. Va fi deci interesul oamenilor ca, din proprie inițiativă, să lucreze pentru a produce venit și a nu intra în categoria rușinoasă a celor ce lucrează la stat pentru un venit minimal. Dar este din păcate la fel de evident că societatea noastră în curs de globalizare nu este capabilă să facă acest lucru în prezent. Ne putem pune întrebarea: ce se va întâmpla mai întâi? Va fi societatea capabilă să schimbe modul de impozitare, sau impozitarea defectuoasă va fi unul dintre argumentele ce vor motiva schimbarea societății?
Am vorbit despre impozitul pe profit nu pentru că prin el s-ar rezolva toate problemele societății, ci doar ca un exemplu. Întreg modul nostru de gândire social-politică este afectat de idei mai mult sau mai puțin fixe, dar sigur perimate. Ne aflăm în situația fabricanților de mașini de scris electrice care se străduiau să-și îmbunătățească produsele în timp ce apăruseră calculatoarele electronice.

¶ În politic㠖 unde ne pricepem cu toții,
nu-i așa? – se adoptă ca principiu ideea că o țară nu poate fi guvernată decât de către un partid, sau o alianță de partide, care să dispună de majoritate parlamentară. Cred că, dimpotrivă, un partid ce obține majoritatea ar trebui dizolvat în mod automat, prin lege, tocmai pentru că el nu mai este o parte, se poate substitui întregului și își poate impune voința sa. O lege dacă este cu adevărat bună, va fi aprobată de către toate partidele, pentru că cel care
n-ar aproba-o și-ar pierde credibilitatea. În schimb, o lege proastă nu trebuie să treacă de parlament doar pentru că avantajează un partid, fie el și la putere. Astfel, parlamentul ar fi cu adevărat democratic, un for de dezbatere, iar legile ar fi cu adevărat folositoare.

¶ În morală se exagerează prin exemplul extrem al omului bun, în speranța că astfel se contracarează acțiunile omului rău, needucat. Omul real însă sesizează exagerările și abandonează morala cu totul. În plus, în lupta pentru existență, omul educat este nepregătit în fața celui needucat, și pierde întotdeauna. Se ajunge astfel la concluzia paradoxală că educația îi este dăunătoare. Ne-ar trebui deci o educație realistă, care să servească omului educat în disputa sa cu cel needucat.

¶ Toată lumea vorbește despre ecologie și de pericolele ce ne așteaptă dacă nu ținem seama de ea, dar statul ce se consideră cel mai civilizat, SUA, este cel mai mare poluator și – culmea – cel care se opune soluțiilor importante. Dovadă mai mare de ipocrizie greu ar putea fi găsită! Ipocrizia guvernanților trebuie condamnată chiar la ea acasă. Degeaba se vorbește într-o țară din lumea a treia despre faptele reprobabile ale marilor puteri. Ar trebui să se vorbească în țara care le produce. Faptul că acolo se păstrează tăcerea este o dovadă că presa nu este independentă. Apropo, marea majoritate a ziarelor din România se auto-declară independente, de parcă și-ar propune să demonstreze în acest mod lipsa de onestitate a ziariștilor. Un ziar de partid este onest pentru că își declară deschis apartenența. Celelalte, chiar dacă ar vrea, nu pot fi independente pentru că apar ingerințe de tot felul pe care greu le-ar putea evita. Media pe ansamblu ar putea fi independentă, nu ziarele, dacă partidele ar avea publicațiile lor proprii.
În al doilea război mondial s-au confruntat Stalin și Hitler. Pentru noi, astăzi, amândoi sunt personaje negative; dar la timpul lor fiecare din cei doi aveau simpatizanții și adversarii lor. Întrebarea care dintre ei a fost mai bun este inutilă, pentru că amândoi au fost răi. Oare pentru câți dintre politicienii de azi întrebarea va fi inutilă peste o generație? De ce nu suntem capabili să decelăm caracteristicile lor reale din timp? Interese meschine ne fac atât pe noi, oamenii obișnuiți, cât și pe politicieni, să alegem compromisul ce ne pare favorabil pentru moment, fără să ne pese de viitor. Să nu uităm că Hitler a fost ales prin alegeri libere!

¶ Tot din categoria erorilor fundamentale ale societății contemporane identificăm educația. De fapt, cred că este cea mai importantă. Educatorii, oricare ar fi ei, își imaginează că vor inocula copiilor moralitatea. Dacă, mai târziu, când experiența le dă copiilor o lecție complet diferită, suportată adesea pe pielea lor, aceștia descoperă că profesorii au fost primii care i-au înșelat, iar o asemenea descoperire poate aduce mai multe prejudicii.
Școala, cândva, era un atribut al bisericii. Dacă biserica și-a propus să fie reprezentanta extremei bune, deși nu există nici o instituție reprezentând oficial extrema rea – poate cu excepția celor politice, dar ele nu-și recunosc acest rol –, atunci educația laică ar trebui să fie cea preocupată să caute calea rațională. Dirijată de către stat, școala a devenit însă un instrument politic, indiferent de culoarea partidelor la putere. Dacă mă gândesc bine, nu este în fond nici o schimbare majoră, pentru că, în trecut, biserica juca un rol politic important, responsabilă în special cu sectorul de propagandă. Oricum, astăzi, cu profesori slab plătiți, nu există nici o speranță ca înțelepciunea să vină din școli. Orice altă activitate este mai atractivă din punct de vedere financiar decât cea de cadru didactic. Următoarea întrebare firească este la ce să ne așteptăm de la asemenea pedagogi. Îmi amintesc că în timpul copilăriei mele erau la modă printre adolescenți câteva colecții de romane de aventuri: „Romanele celor 15 lei”, „Aventurile submarinului Dox” etc. Asemenea cărți erau citite cu atât mai mult de către tineret, cu cât erau interzise de către profesori, deși nu știu de ce. Scopul lor era 100% educativ. Eroul pozitiv era animat întotdeauna de intenții bune, ieșea întotdeauna învingător, deci binele învinge, etc. Ele își propuneau sa formeze caractere frumoase, în spiritul cavaleris-mului, curajului, cinstei, onoarei, corectitudinii etc. Și totuși erau interzise! În schimb ni se recomanda Contele de Monte Cristo, o apologie a răzbunării, cel mai anti-educativ roman pe care l-am citit. Întrezăresc în asemenea recomandări, pe lângă lipsa de vocație, un sentiment de frustare a dascălilor, asociat cu o dorință ascunsă de răzbunare pe societatea în care ei sunt puternici doar în fața copiilor.
Iată o soluție ce, chiar dacă pare utopică, ne poate arăta că sistemul poate fi gândit și altfel. Ea pleacă de la constatarea că bunicii sunt pedagogi excelenți pentru copii. La adulți, cursurile de speciali-zare, perfecționare, postuniversitare etc., se predau de către alți colegi cu ceva mai multă experiență, sau mai calificați, pentru că aici pregătirea profesională contează, și mai puțin talentul pedagogic. Doar elevii sunt lăsați pe seama unor presupuși profesioniști ai pedagogiei. Eroare! Pedagogia este un har pe care îl ai sau nu. El nu se învață. Poate fi, eventual, dobândit odată cu vârsta și numai în anumite condiții, dintre care prima este să-ți placă copiii. Dovada e că o reușesc cea mai mare parte dintre bunici. Am putea dezvolta această idee și să privim dreptul bunicilor de a-și educa nepoții ca pe o recompensă, un premiu, deoarece el este realmente câștigat pe merit. Cei aproape de vârsta de pensionare, ar putea fi premiați prin câștigarea dreptului de a preda elevilor mai mari sau mai mici, conform recompensei pe care o merită. Cei mai în vârstă s-ar putea ocupa de educația elevilor din clasele mai mici, iar cei mai puțin vârstnici, dar nu sub 50 de ani, de clasele mai mari. „Vârsta târzie deține esența savuroasă, nostalgică, fortifiantă a înțelegerii vieții”, ne spune Alexandru Paleologu. O fi știind el de ce! Și evident că nu oricine poate deveni astfel profesor, ci doar cei care dovedesc că au calmul pedagogic necesar și o cultură suficientă, dacă se poate chiar filozofică. Numai astfel educația ar încăpea pe mâini bune, ar putea avea un rol pozitiv. Altfel ea rămâne o formă a propagandei politice, și asta în cel mai bun caz. Prost retribuită, va fi populată de către cei ce devin profesori în lipsa altor posibilități. „Există o înălțime de la care, privită, lupta seamănă cu dragostea” (Antoine de Saint-Exupéry). Cine n-a ajuns până acolo, dacă nu s-a născut acolo, nu poate fi pedagog.


¶ E plină literatura de maxime și cugetări savante, dar ele sunt ineficiente în procesul de educație, pentru că sunt concluzii ale unor raționa-mente sau morale trase în urma unor experiențe de viață, și nu raționamentele însele sau transmiterea experiențelor de viață respective. Spre exemplu: „să fii virtuos!” Foarte bine, dar cum? Nietzsche ne spune c㠄virtuțile se nasc din patimile tale”. Dar poți să-i recomanzi cuiva să pătimească, doar așa că poate se prinde vreo virtute de el? Poate că nu tocmai din întâmplare, viața îi va scoate omului în față suficiente ocazii să pătimească. Problema e cum soluționezi aceste încercări ale vieții: le ocolești sau le înfrunți, trișezi sau joci cinstit, îți asumi responsabilități sau te ascunzi în umbra altora, pentru ca mai târziu să dai vina pe ei în caz de eșec, sau dimpotrivă să calci peste trupul lor atunci când ei au obosit, etc., etc. Fericirea ta viitoare va depinde de modul în care ai trecut prin asemenea experiențe. Așa devii virtuos sau nu. Deci nu educăm un copil spunându-i să fie virtuos, ci îndrumându-l cum să treacă prin mai micile sau mai marile probe la care îl supune viața. Probele lui, și nu ale altora. Asta pot face părinții care îi urmăresc activitățile zilnice! Și atunci noi ce mai scriem în cărți? Noi scriem ce ați citit! Cei cu înclinații pedagogice pot da exemple constructive, dacă sunt ei înșiși suficient de bine orientați.

¶ În prea multe privințe societatea omenească, cel puțin cea Europeana și Americană este așezată invers, așa că orice idee novatoare pare să fie mai bună decât cele existente. Din păcate, așa după cum poziția unei mașini în funcțiune nu poate fi inversată prin inversarea pe rând a pieselor componente, ci toată mașina deodată, un sistem social nu poate fi schimbat prin măsuri izolate. Probabil că de aceea apar și revoluțiile, nu neapărat cele cu vărsare de sânge, dar cele ce schimbă gândirea din rădăcină. Trecerea de la „monarhia religioas㔠la „democrația raționalist㔠(fără a fi rațională), a durat câteva sute de ani și a fost lină în unele țări, dar și catastrofică în altele. Am spus catastrofică și nu catastrofală, pentru că mă gândeam la teoria catastrofelor. Teoria, neinspirat numită astfel, este una destul de pașnică de altminteri. Ea își propune să caracterizeze fenomenele cu schimbări bruște de direcție, existente peste tot în natură. Exemplul clasic este cel al câinelui ce trece brusc de la starea de curaj furibund, atunci când latră, la cea de frică, când fuge cu coada între picioare, fără ca între cele două stări să existe una intermediară, de trecere graduală. Și societățile omenești par să se comporte astfel, în special în lumea latină.

 

 

Go to part: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 

 

 

Copyright © 2005 Cristache Gheorghiu
Published on the World Wide Web by "www.storymania.com"