Intre Doua Idealuri (13)
Cristache Gheorghiu

 

Pe greci i-am scos din ecuație; au fost prea deștepți chiar și pentru noi, ca să nu mai vorbim pentru epoca în care au produs valori de referință încă actuale. Prin mitul Veșnicei Reîntoarceri, caracteristic lor, vedem legătura cu religiile orientale. („Omul nu e nimic mai mult decât umbra unui fum” – Eschil, „Omul nu este decât întâmplare”, „Lumea nu moare niciodată, pentru că începutul se unește cu sfârșitul, ca un șarpe care își mușcă coada”, „Omul este un Dumnezeu căzut care își amintește de cer” etc.). Dar „Omul este o jucărie făcută de zei” ne aduce în plină Geneză biblică. Prin Platon întrezărim Creștinismul. Cât despre Democrit și Leucip, aflăm în ei creatorii teoriei atomiste a Universului. Aproape pentru orice descoperire, chiar dintre cele mai moderne, aflăm că a existat măcar un embrion în gândirea greacă. Entuziasmul grecilor era pentru bucuria de a trăi și nu pentru înfrângerea vre-unui inamic imaginar (entuziasm = en-theon-siasmos = starea în care zeul sălășluiește în tine). Dar, cu măsură! Chiar și stoicismul își are rădăcinile tot în morala greacă, care este, în esență, o morală ascetică și purificatoare, care nu creează binele în noi, ci curăță binele care, prin natura noastră, se află în noi (credeau ei) de răul care s-a așternut peste el din afară. De unde se vede că până ce și grecii au mai greșit. „Zeii grecilor își pierdeau subit simțul divinității când dădeau cu ochii de o femeie frumoas㔠(Paler). Asta pentru că așa sunt grecii: iubesc viața, iar religiile sunt scrise de oameni, potrivit aspirațiilor lor.
Absența unei clase sacerdotale ierarhizate a împiedicat formarea unei teologii atât la orientali cât și la greci, și tocmai lipsa acestei clase i-a făcut mai înțelepți. Altfel, ar trebui să tragem concluzia că, în timp, omenirea a devenit tot mai puțin rațională, în ciuda Raționalismului de care facem astăzi atâta caz.

¶ În societățile primitive, relația om – divinitate era de tip mercantil: îți dau, îmi dai. „Fă să ploaie că fac și eu o jertfă”. Morala nu avea un caracter religios. Ea aparținea oamenilor, ca sumă de reguli de comportare dictate în primul rând de conviețuirea cu semenii și mai puțin de relația lor cu divinitatea. Pentru facilitarea comunicării cu divinitatea, au apărut oameni de tipul șamanilor. Ei nu aparțineau divinității, dar „aveau pilă la divinitate”. Rezultă de aici că autoritatea divinităților-idoli era destul de mică, asemănătoare probabil cu încrederea cu care omul comun de azi, fie și ateu, spune „Domne ajut㔠înaintea unui moment important, sau cu încrederea în superstiții. La creștini, divinitatea are inițiativa și trimite mesaje oamenilor, mesaje din care aceștia află cum trebuie să se comporte pentru a fi pe placul divinității. Relația om-divinitate nu mai e la mica înțelegere, îmi dai – îți dau, este una autoritară. Legea morală vine de la Dumnezeu, care pretinde, nu se tocmește și nu primește. Intermediarul nu mai e șamanul, ci preotul.
În religiile orientale, individul se desprinde din universul imuabil, iar după un număr mai mare sau mai mic de reîncarnări revine în acest univers. Umanitatea este doar o sumă de indivizi izolați, aflați întâmplător împreună. În Iudaism și Creștinism, umanitatea are o istorie, care începe cu conversația dintre Eva și diavol, și se va încheia cu Judecata de apoi. Aici nu individul contează, ci umanitatea, pentru că finalul va fi simultan pentru toată lumea.
În ceea ce privește Creștinismul, constatăm că el nu a apărut chiar atât de brusc și pe neașteptate, precum le-ar place bigoților să creadă. Majoritatea filozofilor, chiar teologi, începând cu Sf. Augustin, recunosc în Platon un precursor al Creștinismului. M. Louis îl considera pe Platon ca „primul teolog sistematic”. Totuși, el spune: „Teologia lui Platon nu este aceeași cu teologia zilelor noastre. Platon face doar speculații dialectice în legătură cu fenomene și maniere de trai ale poporului. Și dacă, din vreme în vreme, silogismele sale filosofice află divinitatea, este doar rezultatul unui sistem de gândire și nu un obiectiv anume. Platon analizează ideea de Dumnezeu. De asemenea, se ocupă de relațiile dintre pământean și Dumnezeu. Dar Platon, când vorbește de divinitate, ca vârf al ideii, nu se referă întotdeauna la Dumnezeu ca ființă de cult. Ci îl confundă adeseori cu ideea atotcuprinzătoare a Binelui. Religia lui Platon nu este o credință, o invitație la închinăciune... Pentru Platon, era mai mult o invitație la dialog, o discuție asupra unui subiect de înaltă elevație între grecii culți, o căutare a unui adevăr asupra necunoscutului, când mintea are de ales între metafizică și materialism.... De aici, probabil, pentru unii cercetători s-a creat confuzia după care Platon se ocupa cu divinitatea.”
Mitologia greacă, plină de idei contradictorii, dovedind astfel plăcerea de a filozofa a grecilor, conține multe idei creștine, începând cu cea de democrație. Da, democrația este o idee creștină, sau invers: dacă toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu și sunt egali în fața lui, atunci ei sunt egali între ei. Dacă egalitatea nu poate fi implementată imediat pe pământ, atunci să ne mulțumim cu ideea că există măcar în Rai, și poate că odată va veni și pe pământ.
Oricum, ideea de democrație este cert că a aparținut mai întâi grecilor. Grecii încă nu au creat o istorie. La ei mitul veșnicei reîntoarceri a fost în centrul filozofiei lor. Pentru ei materia era finită, iar timpul infinit. Rezulta că aceleași forme vor fi reproduse în mod aleator după un timp, fie el și foarte îndelungat. Iar ciclurile naturale zi-noapte, iarnă-vară etc. aveau să-i întărească această filozofie. Nietzsche a realizat și el această idee. Amuzant este că lui i s-a părut că descoperirea îi aparține.
Și pentru că tot am intrat un pic în mitologie, am să-mi permit o mică comparație între cele două variante ale potopului: cea mitologică și cea biblică.
– În varianta mitologică, supraviețuitorul potopului este Deucalion. El este sfătuit de către zeița Temis ca în drumul lor de coborâre de pe muntele Parnas să arunce în urmă toți bolovanii întâlniți în cale, deoarece ei simbolizează oasele străbunicii lor, Gheea, care este însuși pământul. Din aceste oase apar oameni. Deci, în afara urmașilor naturali – descendenții direcți din Deucalion și soția sa Pira – mai apare o categorie de oameni, cei iviți din bolovani. Acest fapt avansează ideea a două categorii sociale, idee perfect valabilă într-o societate sclavagistă, care are două categorii de oameni: liberi și sclavi. Primul lor fiu, Elen, era considerat strămoșul grecilor (elini). De altfel, întreaga mitologie greacă, cu zei, semizei, eroi și oameni, reflectă o societate cu structuri sociale bine definite.
– În versiunea biblică, potopul nu mai are asemenea consecințe. În schimb, urmașii lui Noe se răspândesc și stăpânesc lumea, organizați în clanuri familiale. Ideea de proprietate devine esențială, ca și cea de familie, și mai ales de descendență. Monarhia ereditară viitoare este tipul de organizare socială caracteristică pentru gândirea socială emanată de consecințele potopului biblic. Ea s-a dezvoltat ulterior în Europa, și îi este caracteristică, în special în Evul Mediu. Evident că nu potopul a indus gândirea, ci gândirea a invocat potopul, ca justificare doctrinară. (Peste tot potopul apare ca o soluție pentru renașterea lumii după noi principii. Dacă azi s-ar invoca un nou potop, oare cum ar fi imaginată noua societate?)
Prometeu, cel atât de cântat de noi astăzi, n-a avut nici pe departe aceeași rezonanță în lumea grecilor de demult, și mai ales nu era privit ca erou pozitiv, ci doar ca subiect de dezbatere, indisciplina lui față de Zeus fiindu-i trăsătura caracteristică. Iată ce-i spune Zeus lui Prometeu: „Le-ai dat oamenilor beția victoriei și atât. Știu ei ce să facă cu focul, până nu-i înveți? Unii vor ști, dar aceștia sunt cei puțini. Și ei vor deveni tiranii celor care nu știu și care le vor deveni șerbi inconștienți. Ai dat focul câtorva, ca să-i lumineze pe ceilalți. Eu doream să-l dau tuturora. Desigur că și tu o doreai, dar firea ta aprigă și nepotolită nu te-a lăsat să faci treaba cu măsură și să o faci în așa fel, încât să fie bună. Și m-ai încurcat”. Zeus era un zeu al progresului, nu al revoluției. „Oamenii nu primeau de la tine progresul, ci protestul. Ei nu aveau neliniștea zilei de mâine. Mintea le era plină doar de ură pentru stăpân”. (Ce bine ar fi dacă adepții comunismului ar fi citit sau ar citi puțină mitologie!) Odată cu Prometeu apare un sâmbure de revoltă împotriva unor reguli prea rigide și a unui stăpân prea despotic: prea multe nelegiuiri își permite acest Zeus. Dorința de schimbare era evidentă, și Dumnezeul cel milostiv și drept era soluția așteptată. Iar el a venit! Ne dăm seama acum că dumnezeul apocaliptic de mai târziu n-a fost decât reacția unor preoți care se simțeau mai bine în vechea doctrină a unei divinități punitive, poate chiar idoli, decât în a uneia plină de înțelepciune. De unde atâta înțelepciune, și la ce le-ar fi folosit lor, preoți-politicieni ce voiau doar puterea?
Și apoi, să nu uităm că însuși Creștinismul a debutat ca religie a oamenilor sărmani. Că el a fost deturnat mai târziu de către oamenii politici în asociere cu preoții, este limpede astăzi pentru suficient de multă lume. Oamenii își vor religia înapoi. Dar pentru aceasta ea trebuie curățată de impuritățile cu care a fost poluată. Nu pledez pentru revenirea la preceptele biblice, și nici măcar pentru o religie anume, ci pentru o etică rezonabilă, și nu pledez, ci doar intuiesc că ea va veni de la sine.
Vorbind despre Biblie, ea este un amestec de istorie a poporului evreu, idei filozofice, etice, morale, recomandări de comportament și igienă, și multe altele, cele mai multe înfășurate într-o haină metaforică, uneori chiar cu valențe literare. Omul inteligent extrage ce trebuie. Celălalt, ce poate! Oricum, ea rămâne o carte de căpătâi pentru toată lumea. Vechiul Testament, scris în mare parte în timpul Exilului babilonian, într-o vreme când evreii se întrebau dacă vor mai continua să ființeze, reflectă dorința lor de a-și face cunoscută istoria. Așa se explică esența naționalistă a Iudaismului. Istoricii și arheologii descoperă că tot mai multe din întâmplările relatate în Biblie au fost reale. Un lucru pare totuși curios. Civilizația sumeriană, despre care noi am aflat relativ recent, le era bine cunoscută evreilor. Nu se putea să nu le fi fost cunoscută! De ce nu este pomenită în Biblie deloc? Ba este pomenită, dar într-o formă metaforică, iar încercarea de a o transforma într-o cosmogonie a fost o naivitate. Să aruncăm o privire în Geneza 2: 10, 14. „Un râu ieșea din Eden... și se făceau patru brațe”. „Numele celui de al 3-lea este Hidechel (Tigrul)... Al 4-lea este Eufratul”. Poziționare mai exactă a Sumerului nici că se putea găsi. Edenul poate fi deci identificat cu Sumerul. Iar mai departe, în paragraful 15, aflăm c㠄Domnul Dumnezeu a luat pe om și l-a așezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze și s-o păzească.” Omul nu stătea degeaba acolo. El muncea! Identificăm deci în Dumnezeu un rege sumerian, care a acceptat pe teritoriul său un trib al evreilor, în schimbul efectuării unor lucrări. Cum ei nu și-au respectat „contractul de munc㔠și au gustat din pomul cunoașterii, adică au țintit mai sus decât le era permis, au fost expulzați. Mai mult, în Geneza 3,22, după ce Dumnezeu constată păcatul săvârșit de Adam și Eva, el declară: „Iată că omul a ajuns ca unul din Noi...”, deci Dumnezeu nu era singur. El vorbea în numele conducerii Sumerului, și îi acuza pe evrei că și-au depășit drepturile de angajați, infiltrându-se printre angajatori și, probabil, erijându-se în șefi. Iar dacă mergem puțin înapoi, în Geneza 2:7, citim: „Și Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului....”. Nu din pământ umed, care să poată fi modelat, ci din țărână. Iar traducerea engleză este mai directă. Ei spun „dust”, adică praf. Interpretarea poate fi una singură: evreii erau ca praful: purtați de vânt, fără nici o noimă, în mod evident cu un grad de civilizație mult inferior sumerienilor, lucru de altfel dovedit. Dumnezeu, adică regele sumerian, i-a făcut oameni, acceptându-i în țara lui. Iar de când au fost alungați datorită incorectitudinii lor, evreii speră că Dumnezeu să-i ierte și să fie acceptați din nou în împărăția sa. Această relatare metaforică a unui fragment din istoria unui trib de evrei a fost transformată în cosmogonie, atunci când preoții și-au propus să transforme Biblia în document al religiei lor.
Asta nu înseamnă deloc că Biblia n-ar fi decât o colecție de povestioare. Dimpotrivă, ea este prima carte de filozofie care merită să fie luată în seamă, dar trebuie interpretată inteligent, și mai ales adaptată timpului. Probabil că pentru multă lume n-am spus nimic nou, dar trebuia s-o spun, ca să ne înțelegem limpede.
Daca Iudaismul este o religie națională, a fost rândul Apostolului Pavel, ideologul Creștinismului, să ridice această limită și să fondeze o religie universală. S-a născut astfel credința într-un Dumnezeu bun, iubitor de oameni, o credință a oamenilor sărmani, pentru care viața de apoi era singura mângâiere. Le-a trebuit aproape 400 de ani politicienilor să realizeze că toleranța propovăduită de doctrina creștină poate fi folosită pentru a manevra oamenii mai bine. N-a fost greu deloc, deoarece însăși Biblia este plină de contradicții firești, fiind o carte scrisă în perioade de timp diferite și de către mai mulți autori, fie ei și inspirați. Alături de un Dumnezeu iertător aflăm și reminescențe ale unuia răzbunător, iar Apocalipsa distruge tot ce se clădise până atunci. Este evident că asemenea capitole nu mai sunt de inspirație divină, ci de una foarte lumească, mai exact preoțească. Fapt e că, după 1000 de ani, Biserica catolică și monarhia erau asemănătoare cu statul sovietic și marxismul de mai târziu, iar Inchiziția precum NKVD-ul. Sensul doctrinei creștine fusese inversat, iar Dumnezeu se transformase într-un zbir, al cărui reprezentant pe pământ era însuși regele, căruia oamenii îi datorau supunere. De aici și ideea imnurilor de slavă și a rugăciunilor. În Biserica catolică accentul cade pe patimile lui Iisus. Înălțarea, cea care încheie ciclul periplului Mântuitorului pe pământ și îi dă sens, trece aproape neobservată, ca dovadă că preoții catolici nu vor să înțeleagă nimic din mesajul cristic și că totul este pentru ei doar un pretext propagandistic. Omul simplu trebuie doar să pătimească, asemenea lui Iisus, și să înalțe imnuri de slavă lui Dumnezeu și regelui, trimisul său pe pământ.
A avut și momente de cumpănă, acest cler. Din păcate, n-a încercat să-și revizuiască atitudinea, ci doar să și-o justifice mai bine pe cea existentă. Iar pentru că Occidentul, pe măsură ce devenea tot mai puternic, voia să se detașeze tot mai mult de partea orientală a Europei, și-a căutat și doctrinari proprii. Catolicismul se comportă și astăzi ca și cum Iisus însuși ar fi fost catolic. Dacă Iisus ar fi bănuit că efectul predicilor sale va fi o nouă religie, n-ar mai fi predicat nici o zi. El a vrut doar să îmbunătățească practica religioasă a Iudeilor. Apostolul Pavel a fost cel care a pus bazele doctrinare ale Creștinismului. Dacă bisericile creștine de mai târziu, fie ele catolice, ortodoxe, protestante sau de alt fel, au urmat sau nu învățătura părinților Creștinismului, asta se poate discuta. Bineînțeles, nu de către preoți, pentru că ei își vor susține fiecare poziția. Ca toți cei ce, după ce ating puterea și bogăția, încearcă să-și construiască un trecut cât mai glorios, Biserica catolică n-a scăpat nici ea de acest viciu. Cum și puterea și bogăția ei erau mari, viciul a fost și el pe măsură. Mai întâi, a pretins nici mai mult nici mai puțin că ea este moștenitoarea pe linie directă a apostolului Petru, iar prin el a lui Iisus Hristos însuși, care îl proclamase pe acesta vicarul său pe pământ, dându-i „cheile împărăției” (Matei 16-19). Biserica catolică trebuia, însă, să umple golul întregii perioade barbare, pentru care avea nevoie de câteva personaje cu care să populeze acest vid. Unul dintre ele a fost Sfântul Augustin (354-410). Am toată considerația pentru el, dar acesta a fost înainte de toate un filozof, adept al lui Platon și mare admirator al lui Cicero. La 19 ani, a fost atras de maniheism, religie cu iz oriental, bazată pe ideea reîncarnării. Atât filozofia platoniciană, cât și maniheismul, îl vor marca pentru toată viața, chiar și după trecerea lui la creștinism în 386, după moartea mamei sale, creștină, și a fiului său, eveniment ce se pare că l-a marcat profund din punct de vedere psihologic. Convertirea nu a fost un act formal, ci unul profund, de conștiință, pe care l-a redat în „Confesiuni”. După cum era de așteptat, el a abordat Creștinismul prin prisma filozofului, fiind mai curând un adept al stoicismului cu multe influențe diverse, decât un teolog dogmatic. Diversitatea curentelor ce se întâlnesc în formația sa intelectuală a permis teologilor de mai târziu să-l citeze în situațiile cele mai diferite, în conformitate cu scopurile lor. A fost contemporan cu mari teologi ai mileniului I ca Vasile cel Mare (330-379), Grigore din Nysa (335-395), Ioan Hrisostom (Gura de Aur) (344-407) și alții, teologi păstrați de Biserica ortodoxă, dar aproape uitați de cea catolică, mai interesată să-și construiască o patristică proprie decât să caute căile înțelepciunii. Greșeala aparține ambelor biserici: celei ortodoxe pentru exces de tradiționalism, iar celei catolice pentru dorința de separare cu orice preț. Sfântul Augustin aparține ambelor biserici, deoarece a trăit cu mult înainte de Marea Schismă (1054). El este, însă, mai puțin invocat de Biserica ortodoxă tocmai pentru acea parte a filozofiei lui ce nu este tocmai Creștină, dar este frecvent invocat de cea catolică, fiind considerat inspiratorul lui Tomas d’Aquino, dar găsindu-și chiar și mai târziu susținători prin janseniștii de la Port Royal, pe care însuși Pascal i-a slujit până la o limită.
Printre preceptele propovăduite de Sfântul Augustin, acceptate de Biserica catolică, dar respinse de cea ortodoxă, este și cea a predestinării și – ca o consecință a ei – cea a harului. Iată un citat din „Epistula ad Sixtum”: „Cum Deus coronat merita nostra, nihil aliud coronat quam numera sua. Omne bonum meritum nostrum in nobis faciat nisi gratia.” („Când Dumnezeu încununează meritele noastre, el nu încununează nimic altceva decât darurile sale. Nu meritul nostru înfăptuiește în noi binele, ci numai harul.”) Deși toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu, Sfântul Augustin susține că unii sunt predestinați la fericire veșnică, în timp ce cei mai mulți (massa damnationis) sunt sortiți condamnării. Mai mult, Dumnezeu nu este obligat să se justifice în fața nimănui. Evident, această idee nu mai are nimic comun cu Creștinismul, cu un Dumnezeu bun, iubitor de oameni, în fața căruia toți sunt egali. Nu pot să nu remarc că această teorie este profund non-creștină. Iisus ne îndeamnă să-l căutam pe Dumnezeu pe drumul trasat de el, ceea ce n-ar avea nici un rost dacă totul este predestinat, așa cum considera Sfântul Augustin.
Dacă la Sfântul Augustin această lipsă de logică se explică prin diversitatea formației sale intelectuale (filozof păgân, adept al maniheismului și convertit târziu la Creștinism), la Biserica catolică de mai târziu explicația o găsim în interesele ei politice. Ea dorea stabilitatea unei societăți deja ierarhizate, în care poziția celor din vârf nu trebuia amenințată, pentru c㠖 nu-i așa – ea era obținută prin „harul primit de la Dumnezeu”. Această tendință este vizibilă și în arta bisericii catolice, artă orientată pe înfățișarea cu precădere a patimilor lui Iisus, în timp ce în cea ortodoxă, mai optimistă, accentul este pus pe ÎnăIțare, act final ce dă logică lucrării lui Iisus pe pământ și un sens vieții oamenilor. În timp ce Catolicismul își dorește un om dator să sufere și să implore mila, Ortodoxismul vede în Creștinism o speranță întărită tocmai de Înălțarea lui Iisus, deci în revenirea la normal. Se vede aici influență orientală a Universului imuabil, în care Creștinismul apare doar ca un intermezzo între Geneză și Judecata de apoi. Dacă pentru Iisus normalul înseamnă revenirea alături de tatăl său, pentru omenire este de așteptat să existe o stare, dacă nu ca în rai, cel puțin mai bună decât cea actuală, stare la care se poate ajunge prin strădanii proprii și nu exclusiv prin grația lui Dumnezeu (la recomandarea reprezentanților săi de pe pământ). Din punct de vedere moral, ideea predestinării este de-a dreptul dezastruoasă, pentru că ea răpește omului orice speranță, din moment ce eforturile lui nu contează, iar Dumnezeu, asemenea idolilor din preistorie, este capricios și răuvoitor cu marea majoritate a oamenilor. (Ceea ce mi se pare un anacronism este faptul că teoria predestinării a fost însușită și de către J. Calvin și repusă în circuitul de idei religioase europene în cadrul bisericilor reformate mai recente.)
Ceea ce a valorificat – mai exact a speculat – Biserica Catolică din opera Sfântului Augustin a fost disputa dintre el și Pelagius, și ea ține de dorința bisericii de a reconcilia credința cu rațiunea după ce tocmai abandonase rațiunea. Dar abia după ce și-a îngenuncheat adversarul, Sfântul Augustin a realizat că acesta avea dreptatea lui, iar subiectul a rămas la fel de deschis ca înainte.
Un alt principiu pentru care se contrazic bisericile creștine este acela al Sfântului Duh, și anume dacă el purcede numai de la Dumnezeu Tatăl sau și de la Dumnezeu Fiul. Multă vreme n-am înțeles de ce ar fi acest lucru atât de important și de ce se înverșunează preoții atât de tare în jurul lui. Am înțeles doar atunci când am realizat implicațiile politice ale acestui principiu. În Biserica ortodoxă, sub influența filozofiei grecești, există concepția că Sfântul Duh poate pogorî și asupra unei comuniuni de credincioși, nu numai asupra unui singur individ. Inițial, Biserica creștină nu era ierarhizată atât de riguros precum a devenit Biserica catolică mai târziu, care are în vârf o singură persoană, pe Papa. Odată cu Carol cel Mare, „uns” împărat de către Papă în anul 800, adică din clipa în care Papa, și numai Papa, a dobândit dreptul de a „unge” împărați și regi, pentru că el era singura persoană de pe pământ ce putea comunica direct cu Dumnezeu, ei bine, din acel moment, Biserica catolică a căpătat o rigiditate nu numai ierarhică, ci și doctrinară. Firul de la Dumnezeu și până la cele mai mărunte făpturi lumești trebuia să fie cât mai precis, pentru ca biserica să țină cu mână forte întreaga societate. Așa cum numai Dumnezeu transmite Sfântul Duh cui vrea el, numai Papa își transmite voința cui vrea el. Biserica sprijină monarhia, iar monarhia se sprijină pe biserică. Cea mai mică slăbiciune ar fi însemnat în concepția lor o slăbire a întregului angrenaj. Explicația este deci politică și economică.
Către sfârșitul primului mileniu, în Europa occidentală, au început să se dezvolte monarhii ereditare. Cu alte cuvinte, un grup de familii feudale, majoritatea de origine germanică, și-au propus să stăpânească Europa. Moștenitor al fostului Imperiu Roman, unde împăratul era de regulă impus de către armată, Imperiul Bizantin a rămas deoparte, mai întâi din cauza mândriei bizantinilor, apoi din cea a occidentalilor. Și astăzi istoriografii occidentali tratează încă cu dispreț tot ceea ce este legat de Imperiul Bizantin, denigrându-l. Procesul a început dinspre Franța și s-a dezvoltat din aproape în aproape către est. Țările române au intrat sub influență turcească înainte de a se integra; domnitorii noștri nu au apucat să se înrudească cu regii occidentului. Mai târziu, prin căsătorii aranjate după criterii politice, chiar și Rusia a intrat în acest grup elitist. Prima integrare recunoscută a României în Europa a avut loc prin numirea regelui Carol I, deși în momentul acela cuvântul de ordine devenise deja democrația și nu monarhia.
Că biserica și politica au fost frați siamezi este deja un adevăr ultracunoscut. Să-l amintim doar pe Leon X, papă al Romei (1513-1521), membru al faimoasei familii florentine a Medicilor care, grație puterii ei economice, joacă în secolele XII-lea – XVIII-lea un rol esențial în politica Florenței și chiar a întregii Italii.
Următorul pe lista doctrinarilor catolici a fost Tomas D’Aquino. Acesta are cel puțin calitatea de a fi fost un teolog autentic. Conștient că religia devine tot mai ruptă de cursul gândirii filozofice, a trăit în secolul XIII (1225-1274), a încercat o racordare a filozofiei catolice la cea a lui Aristotel, deci a rațiunii cu religia, cu alte cuvinte a vrut să amestece apa cu focul (acquam igni miscere). Canonizat, ridicat la rang de fondator de filozofie, reluat de contemporaneitate sub forma neotomismului, n-a reușit să construiască imposibilul, deși a scris enorm de mult. Ca să fiu puțin răutăcios, putem spune că Tomas D'Aquino, numit și „Doctor angelicus”, a devenit din doct în îngeri, doctor al îngerilor, ce într-adevăr au din ce în ce mai multă nevoie să fie tratați. Papa Leon al XIII, în enciclica Aeterni Patris (Părintelui veșnic) din 4 august 1789, îl adopta ca filozof oficial al Bisericii Catolice. Este sanctificat în 1323, sub papa Ioan al XXII-lea. Și-a expus doctrina în câteva opusuri de referință, cel mai reprezentativ fiind Summa Theologica.
O încercare disperată de mai târziu de a răspunde atacurilor tot mai puternice ale Raționalismului a fost achiziționarea lui Pascal pe post de vârf de lance. Doar că Pascal, matematician, fizician și abia la urmă filozof, și-a dat seama că nu poți apela la rațiune pentru a lupta împotriva rațiunii. Ceea ce ar fi trebuit să fie cartea sa de căpătâi, pentru scrierea căreia fusese racolat, „Apologia Creștinismului” n-a scris-o niciodată. „Pensées”, singura pe care o avem, a fost publicată postum și este o culegere periată și trunchiată de cei de la Port Royal, conform intereselor lor. De ce se angajase atunci să lucreze pentru ei? Frământările interioare ale lui Pascal, complexitatea gândurilor lui, sunt egale cu întreaga problematică creștină. Ar trebui o carte numai despre asta. Pascal, din om de știință, s-a dedicat bisericii. Asta nu înseamnă că s-a stricat la cap, cum le place materialiștilor să creadă, dar nici că ar fi avut o minte slabă în tinerețe și s-a deșteptat brusc, așa cum le-ar place preoților să creadă, pentru că realizările lui științifice dovedesc un intelect superior oricărui teolog cunoscut de la Hristos încoace. În plus, el n-a fost niciodată străin de religie. A crescut într-un mediu religios, și a fost preocupat de religie toată viața sa.

 

 

Go to part: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 

 

 

Copyright © 2005 Cristache Gheorghiu
Published on the World Wide Web by "www.storymania.com"