Intre Doua Idealuri (11)
Cristache Gheorghiu

 

¶ Se pare că soarta noastră este să ne agităm permanent între două idealuri extreme, încercând de fiecare dată limitele fiecăruia, fără să găsim calea rațională. De ce? Pentru că, menținând apele tulburi, pescuitorii în astfel de ape sunt avantajați. Ei conduc lumea. Dar oare se poate și altfel? Poate da, poate nu! Nu știu, și nu vă așteptați să vin eu cu răspunsul.
Dacă soluții sunt mai greu de dat, vinovatul e mai ușor de găsit. De fapt, l-am și găsit. Nu eu! Îl știe toată lumea. Este educația! Nu numai cea din școli! Educația cea de toate zilele: din leagăn, de pe stradă, de oriunde. Și ea se schimbă deja. Pe nesimțite, încet, fără știrea „oamenilor de cultură”. Dacă tot au fost puși să-și găsească o poziție de echilibru între două idealuri intangibile, oamenii își caută o țintă mai realistă. Dacă tot se vorbește despre democrație, idee pe care grecii au inventat-o și tot ei au repudiat-o, atunci demos-ul va găsi și formula corespunzătoare. Nu ca formă de guvernare, ceea ce s-a dovedit a fi o himeră, ci sub forma unui nou concept filozofic, cu o nouă etică.
Noi vorbim despre fericire, dar nici măcar nu
ne-o putem imagina. Dante ajunge doar până în pragul Paradisului fără să intre în el, tocmai pentru că Virgiliu nu-și poate imagina fericirea. Cât despre Raiul biblic, probabil că ne-am plictisi în el după zece minute. „Diavolul exprimă simbolic ideea vieții mai bine decât Dumnezeu” (Cioran). Doar Iadul ni-l putem nu numai imagina, ci putem participa chiar și la dezvoltarea lui. „Caietul de sarcini” pentru acest proiect este într-o permanentă elaborare și amplificare pentru un iad din ce în ce mai perfecționat. Dacă ne-am îndeletnici cu aceeași sârguință de ameliorarea condițiilor din purgatoriul nostru pământesc, cu siguranță că ne-am simți mai bine.
Omul trăiește în grup, dar moare singur. Poate că această constatare a solitudinii morții l-a făcut să se gândească la un Dumnezeu interior ființei sale. Și poate că de aceea omul religios nu poate concepe infinitul cu ușurința unui matematician, deoarece ar rezulta, așa cum ar spune Pascal, un „cerc cu centrul pretutindeni și limitele nicăieri”, mișcându-se „între infinit și neant”. Necesitatea descoperirii lui Dumnezeu în mod individual, de unul singur, dă sens afirmației lui Sartre „Omul este condamnat să fie liber”, afirmație altfel paradoxală. Libertatea lui, poate că singura libertate în sensul că nimeni nu-l poate opri, este să-l caute pe Dumnezeu. Conștiința este cea care îl obligă s-o facă, iar de conștiință nu poate scăpa, pentru că fără ea n-ar mai fi om. Dar, așa cum în viața unui cercetător, a unui proiectant, dar și a omului obișnuit, după o lungă perioadă de căutări, apare ideea salvatoare, ca o revelație, tot astfel și credinciosului i se revelă credința ca răspuns la dilemele sale. Da, dar toți aceștia, inclusiv omul religios, trebuie, mai întâi, să fi avut dileme, probleme, întrebări. Nu există răspuns fără o problemă prealabilă. Cine zice că a avut o revelație, fără să fi avut o problemă, este un mincinos. Prima întrebare deci este: care a fost dilema lui? Să ne întrebăm mereu cum arată Dumnezeu, cel aidoma cu noi? Aș avea senzația că încerc să mă uit pe gaura cheii să văd cum fac părinții copii. Am alte dileme mai productive.
¶ La început a fost haosul, adică ceva fără formă, deci fără limite, ceva în care orice este posibil și în care – tocmai de aceea – nu se întâmplă nimic deosebit. Dar a venit Dumnezeu, care mai întâi a făcut cerurile și pământul, deci a trasat o limită între ele. Până aici, el nu a creat, ci a delimitat. Nu se spune nicăieri, nici în Biblie și nici în altă parte, cum că cineva ar fi creat haosul. În toate religiile, haosul a existat dinainte. Pantocratorul este impropriu denumit astfel, pentru că el n-a creat, ci a separat. Poate că mai corect am spune că a organizat, dacă acest cuvânt n-ar fi aproape compromis prin prea multe activități umane greșit organizate. Dar să revenim! Trasând o line de demarcație între pământ și cer, divinitatea a creat două restricții: pământul nu mai putea fi cer, iar cerul nu mai putea fi pământ. Și lucrurile nu s-au oprit aici. În continuare, a separat lumina de întuneric, pământul de ape etc., impunând deci limite după limite, restricții peste restricții. Și nu s-a oprit nici aici: pe spatii din ce în ce mai mici a organizat materia în entități tot mai ciudate, realizând astfel mici monștri, printre care și pe noi, oamenii, obligați astfel să ne luptăm cu tot ceea ce ne înconjoară, chiar și între noi, pentru că limitele impuse de „creator” au devenit din ce în ce mai sufocante.
Din haos Domne-am apărut
Și m-aș întoarce-n chaos,
Și din repaus m-am născut,
Mi-e sete de repaos.
Nu este o invitație la lenevie, ci o silă de restricții. Limitele fac din orice ființă un luptător. Voința de viață din noi, sugerată de Schopenhauer, sau „elanul vital” al lui Bergson, ar putea fi aspirația către haosul primar, dar nu un haos care să cuprindă pe toată lumea, ci haosul nostru personal, în jurul căruia să nu mai existe nimic care să ne deranjeze. Am vrea, dacă se poate, ca Haosul să fim chiar noi. Nu noi toți împreună, ci fiecare dintre noi. Ceea ce este cel mai ciudat, este însă virusul pe care creatorul ni l-a inoculat: dorința noastră de haos nu ne îndeamnă să desființam hotarul dintre noi și cel de lângă noi. Dimpotrivă! Pentru că hotarul este cel care ne dă identitatea, iar noi ținem la identitatea noastră mai mult ca la orice altceva pe lume, dorim s-o lărgim, să-i împingem hotarul cât mai departe, peste identitatea vecinului, în dauna lui, înglobându-l și pe „el”, dar rămânând „eu”. „Noi” ar fi o nouă entitate, deocamdată abstractă, deci existentă doar ca ficțiune în mințile noastre, ori natura nu este abstractă. Desființarea hotarului este o idee teoretică, aproape romantică. Rămâne valabil doar impulsul extinderii hotarului meu, deși această idee i-a venit și vecinului, iar odată cu ea și înfruntarea dintre noi este gata.
Esența vieții este inegalitatea! Sună ca o maximă. Nu știu dacă mi-a venit mie sau am citit-o undeva și mi-a rămas în subconștient, dar îmi place.

¶ Am văzut în prima parte cum oameni educați au luat decizii greșite, sau au fost incapabili să reacționeze corect în fața celor mai puțin educați. E limpede că educația nu i-a ajutat, ci, dimpotrivă, i-a împiedicat, pentru că le-a inoculat o schemă de comportare ineficientă. Exemple se pot da din aproape orice domeniu, nu numai din categoria celor mărunte din viața unei persoane oarecare. Nu vreau să fac politică acum, dar dacă urmărim politica Statelor Unite după ce a rămas fără adversar, și mai ales sub echipa Bush, aflăm în ea un monument al greșelilor catastrofale. De ce? Pentru că și ei sunt victimele unor scheme greșite. Argumente meschine, dar care se înlănțuie, îi fac să amplifice dispute mărunte la conflagrații mondiale. Ascuțirea antipatiei dintre musulmani și creștini va avea consecințe nefaste pe termen foarte lung, iar terorismul nu va dispărea, ci, dimpotrivă. Și toate acestea, pentru ce? Pentru că, după o lungă perioadă de prosperitate, în mod firesc, economia SUA urma să cunoască o perioadă de ușor declin. Dezvoltarea oricărei economii nu poate fi lineară la infinit. Ea este oscilatorie, iar ceea ce contează este trendul general și nu variațiile de moment. Dar perioada favorabilă a aparținut unei guvernări democrate, astfel că cea republicană, care a urmat la conducere, părea dezavantajată. Deoarece oamenii simpli judecă pe orizonturi de timp foarte scurte, ei ar fi tras concluzia că democrații au fost mai buni. Soluția cea mai simplă pentru redresarea economică este războiul. Prin război se consumă echipamentele fabricate în exces și apar comenzi pentru echipamente noi, oamenii au de lucru, și așa mai departe. Țara se află într-o stare de excitație și lumea nu mai vede problemele reale, ci doar pe cele artificial create. Guvernarea este salvată! Aceasta a fost schema Bush. Terorismul a fost doar o găselniță de moment, din nefericire, foarte prost inspirată, catastrofală, din păcate, nu atât pentru ei, cât pentru întreaga omenire.
Am folosit cam multe cuvinte pentru un subiect politic doar pentru ca să arăt că, în tot ceea ce face, omul se comportă în conformitate cu niște scheme pe care și le-a însușit, sau care i s-au inoculat prin educație. Poate că nici nu era nevoie să insist, mai ales că demonstrația o făcuse deja Bergson cu mult mai bine decât mine. El a scris însă o carte întreagă cu acest subiect, așa că eu pot fi iertat pentru un biet paragraf. „Inteligența va sfătui mai întâi egoismul. Dotat cu inteligență, trezit la reflecție, omul se va întoarce către sine și nu se va mai gândi decât să-și rânduiască mai plăcut zilele. Religia primitivă este o precauție împotriva pericolului ce ne pândește din clipa în care omul a început să gândească: pericolul de a nu se gândi decât pe sine, de a se gândi doar la sine. Ea este deci o reacție defensivă a naturii împotriva inteligenței.” Poate fi valabil pentru societățile foarte mici ale omului primitiv. Societățile mari de azi, l-au scos din condiția lor naturală și operează la un nivel ale cărui efecte nu le poate controla, uneori nici înțelege. Iar în condiții de globalizare, dacă va fi atinsă, ea va reprezenta catastrofa finală pentru umanitate. Să mai notăm că societatea este condusă de politicieni, singura profesiune pentru care nu există o școlarizare prealabilă. Și cu cât societatea este mai mare, cu atât conducătorii ei se îndepărtează mai mult de la adevăratele lor îndatoriri sociale.

¶ Ce vreau eu să spun este că schema e greșită, și e greșită fiindcă ne lipsesc reperele de orientare, criterii de evaluare corecte. Putem elabora oricâte scheme, în lipsa unor repere realiste toate schemele vor fi greșite, fiindcă nu ne conduc nicăieri. De la o utopie la alta, plutim în derivă la nesfârșit, deși se pare că un sfârșit ne așteaptă, chiar dacă nu apocaliptic. Escatologia nu este pasiunea mea, dar să nu uităm că și dinozaurii au dispărut, și acest lucru e o realitate constatată și nu o utopie. Dar, cum asemenea scheme au existat din totdeauna, iar ele se modifică în timp și deci și acestea ale noastre de azi se vor schimba, ne putem pune problema cum să le facem măcar pe acestea din urmă mai bune și nu mai proaste, mai ales că până acum evoluția lor se pare că a fost negativă, în ciuda iluziilor noastre că civilizația a evoluat.
Dacă prin civilizație înțelegem tehnica, inclusiv tehnica de luptă, atunci trebuie să recunoaștem că ne-am civilizat periculos de mult. Curios este că până ce și dicționarele enciclopedice asociază civilizația cu nivelul tehnologic. Eu, prin civilizație, prefer să înțeleg modul de comportare a oamenilor în interiorul unei comunități, a relațiilor dintre ei, și de aceea accept termeni ca civilizație egipteană, rurală, montană, malgașă, europeană etc., dar nu civilizație pur și simplu. Cât despre adjectivul civilizat, el poate fi atribuit celui care respectă regulile existente într-o comunitate. Echivalentul grecesc (politicos) existent și el în limba română, este cred mai aproape de sufletul nostru, mai corect interpretat. Cine tulbură liniștea vecinilor cu muzica lui amplificată exagerat nu este mai civilizat pentru că folosește o tehnologie avansată, ci, dimpotrivă. Același lucru îl putem spune și despre SUA. Atunci când, sub diverse pretexte, masacrează populația unor țări precum Coreea, Vietnam, Afganistan, Irak etc., americanii dovedesc doar că tehnologia pe care o folosesc este mai avansată decât gradul lor de civilizație. Iarăși politica! Se pare că de politică nu putem scăpa! Dar este firesc să nu putem scăpa, deoarece omul este un animal social, iar societatea, ca orice organism, este organizată (Organism organizat! Sună strașnic!), iar orice organizație are nevoie de lideri, deci de politicieni.
Iată o schemă simplă: părinții spun copiilor tot felul de povestioare pentru a-i învăța lucruri folositoare. Dacă procedeul s-a dovedit eficient cu copiii, de ce n-ar încerca și cu unii adulți mai creduli. Au încercat și a mers. Și uite așa, s-a născut religia, și odată cu ea politica, fiindcă cei care au încercat și au reușit, au devenit imediat lideri, mai mici sau mai mari. În concluzie, religia și politica au apărut împreună și evoluează împreună. Religia și politica sunt inseparabile și imanente societății. Cine spune că nu-l interesează politica sau religia este, fie ignorant, fie demagog. Poate un anumit fel de religie sau politică, o anumită parte a lor, dar nu în general. Max Weber spune aproximativ același lucru, dar cu incomparabil mai multe cuvinte în „Sociologia religiei”. Din același motiv, religiile nu pot fi analizate numai prin prisma doctrinelor avansate, ci numai împreună cu popoarele care le-au îmbrățișat sau li s-a impus și contextul istoric în care au evoluat. Ar fi la fel de greșit să vorbim despre religie în termeni absoluți, ca despre ceva izolat, independent, pe cât de greșit ar fi să ignorăm religia în cercetările istorice, deoarece orice religie se naște cu scopul de a răspunde unor necesități, pentru ca mai târziu să influențeze ea mentalitatea oamenilor și mersul evenimentelor, și așa mai departe.
Mircea Eliade, în Mitul eternei reîntoarceri, rela-tează o constatare de-a lui Constantin Brăiloiu, pe timpul când acesta înregistra o baladă din Maramureș. „Era vorba de o dragoste tragică; logodnicul fusese vrăjit de o zână și, cu câteva zile înaintea nunții, această zână l-a aruncat, din gelozie, de pe vârful unei stânci. A doua zi, niște ciobani i-au găsit trupul și l-au adus în sat. Logodnica, zărindu-i trupul, intonează o lamentație funebră plină de aluzii mitologice, text liturgic de o frustă frumusețe. Investigând în continuare, Brăiloiu constată că povestea etichetată ca foarte veche, se petrecuse cu doar patruzeci de ani în urmă, iar eroina era încă în viață. Femeia confirmă autenticitatea accidentului, fără zâne. Sătenii refuzau, însă, faptele și preferau balada. Mitul devenise mai adevărat decât realitatea.” „Nu trebuie să-l scandalizăm pe omul de rând cu filozofia, care e pentru cei apți s-o înțeleag㔠(Cicero). Nimic nu este mai potrivit pentru a conduce mulțimea decât superstiția. Fără superstiții, aceasta este violentă, crudă, schimbătoare. Odată sedusă de vanitățile unei religii, ea ascultă mai bine de vrăjitorii ei decât de conducători. Omul de rând trebuie sa respecte tradiția, deci religia.
Religia face parte din istoria civilizațiilor, cu bunele și relele ei. Prin religie se fixează tradițiile și ritualul. Întreaga filozofie a unei epoci o găsim concretizată în comportarea oamenilor din acea epocă, iar aceasta se găsește cel mai bine materializată în tradițiile poporului și – important – în legendele și basmele pentru copii. Este firesc să fie așa, fiindcă oamenii doresc să-și educe copiii așa cum cred ei mai bine, să le transmită întreaga lor înțelepciune. De aceea, analiza inteligentă a basmelor poate fi mai bogată în sensuri decât se pare. Scrierile filozofilor din epocă vor intra în conștiința oamenilor cu încetul, în perioada următoare, în timp ce mentalitatea unei epoci este dată de gândirea filozofică anterioară, care a avut nevoie de timp pentru ca să formeze mentalități la nivelul populației. Vorbind despre basme, în basmele extrem orientale, de exemplu – dar și în unele românești – eroul popular, devenit erou în urma unui act vitejesc, după un periplu prin curțile împărătești, își găsește o soție cu care se retrage într-un loc izolat, unde trăiește liniștit până la adânci bătrâneți. Ideea esențială este izolarea de înalta societate, cu luptele și intrigile ei. O astfel de comportare se potrivește concepției orientale, conform căreia omul este o parte a universului unic în care va reveni cândva. De aceea, el prezintă interes numai ca individ. Omenirea este doar o mulțime întâmplătoare de indivizi ce nu prezintă nici un interes în ansamblu. În legendele franceze, în schimb, găsim eroul care își dă viața pentru țara sa, asemenea lui Roland, pentru că francezii tocmai se pregăteau să devină un popor naționalist. Legendele regelui Arthur, pe de altă parte, formează caracterul cavalerului care luptă toată viața pentru un ideal (Sf. Graal). Cât despre mitologia greacă, ea este poate cea mai amplă reflectare a mentalității unui popor. Zeii erau asemenea oamenilor, cu calități și mai ales defecte, pentru că, dacă ceva le este permis zeilor, de ce nu
le-ar fi permis și oamenilor. Iar celor puternici li se permite întotdeauna mai mult decât celor slabi. Nici chiar Prometeu n-a fost numai cel despre care vorbim noi azi, adică eroul pozitiv. El a fost în egală măsură eroul negativ, indisciplinat, pripit, care a acționat fără să cunoască scopurile mai înalte ale lui Zeus. Prometeu a fost mai curând un subiect de dezbatere folositoare ca exercițiu de discernere între două obiective opuse unul altuia. Mitologia a fost cea mai realistă religie din câte au existat.
Toate acestea, însă, depind de calitatea celor ce le transmit de la o generație la alta. Iar dacă ne referim la trecut, ele au depins cel mai mult de preoți, deoarece ei au avut cea mai mare influență, cu bunele și cu relele lor. Să nu uităm că până ce și școala a existat datorită bisericii. Ne este greu să stabilim cât de credincios este un preot. Cei mai mulți dintre ei aleg preoția ca pe o profesiune ca oricare alta din motive practice și nu dintr-o chemare anume. În cel mai bun caz, preotul este un pedagog, un confesor care oferă oamenilor suportul moral și îndrumările considerate necesare pentru o viață decentă. De cele mai multe ori el este doar un slujbaș care oficiază un ritual.
Pentru că suntem europeni, când spunem religie, ne gândim la Creștinism, pe care îl privim, dacă nu în mod necesar ca pe singura religie adevărată, dar cel puțin ca fiind cea mai recentă. Trecem cu vederea faptul că Islamismul este cu 500 de ani mai tânăr, că doctrina lui este foarte asemănătoare cu cea creștină, mai ales cu cea catolică (centrată pe răspândirea cu ajutorul sabiei), ca o dovadă în plus de cât de diferite pot fi efectele aceleași idei. Ar trebui însă să privim religia într-un context mai larg, și așa cum judecăm civilizațiile umane prin prisma evoluției lor, să privim și religiile în devenirea lor istorică.

 

 

Go to part: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 

 

 

Copyright © 2005 Cristache Gheorghiu
Published on the World Wide Web by "www.storymania.com"